Colombia: van gangsterland naar El Dorado

03 mei 2016 14:00
Colombia was het land van cocaïne en tomeloos geweld. Nu is het weer wat het ooit was: El Dorado, Het Gouden Rijk. Jens Holierhoek, journalist en inwoner van hoofdstad Bogota, is je gids.


Kijk, zo kom je nooit van je slechte imago af. Is drugskoning Pablo Escobar bijna een kwart eeuw dood, haalt Netflix hem weer van stal voor de serie Narcos. Medellin, de vroegere thuishaven van de topcrimineel, is anno 2016 in niets meer het Medellin uit de hitserie. Recente misdaadcijfers zijn het onwrikbare bewijs. Waar het bewind van Escobar, Plata o plomo – geld of kogels –, leidde tot zo’n achtduizend dodelijke slachtoffers, vierde Medellin afgelopen jaar tweehonderd dagen zonder ook maar één moord. Nul, nada. Ongekend voor een stad van drie miljoen inwoners, maar een regelrecht wereldwonder gezien de bloedige geschiedenis. De stad staat symbool voor de grote stappen voorwaarts die Colombia maakt.

El Poblado
In de hippe wijk El Poblado lijken de bendeoorlogen van weleer deze ochtend verder dan ooit. Door de lommerrijke straatjes slenteren westerse vakantiegangers op slippers voorbij – het zijn vooral twintigers en dertigers. Ze zijn op weg naar Parque Lleras, het bruisende hart van de wijk, voor een ontbijt bij een van de vele koffiebarretjes. El Poblado is geliefd bij toeristen vanwege de relaxte sfeer en boetiekhotels, met The Charlee als onbetwist middelpunt. Dit hotel – dat hoog boven de omringende laagbouw uittorent – verwelkomt je niet met wit warmer, maar met een zeer eigentijdse receptie in een kunstzinnige omgeving. Wie tijdens het inchecken even omkijkt, ziet direct de fraaie open bar die ’s avonds transformeert tot nachtclub. Er is wel een dilemma. Drink je je drankje hier, of op de rooftop-bar met magnifiek uitzicht?
Dat is een zorg voor later op de dag, want er is voorlopig genoeg te beleven in de stad. Een logische kennismaking met Medellin is het te voet verkennen van de Gouden Mijl: een brede boulevard met aan weerszijden moderne wolkenkrabbers. De winkels en winkelcentra (Santa Fe, La Strada, Oviedo en El Tesoro) langs deze route zijn niet alleen eigentijds maar vooral ook upperclass.

Vooruitstrevend
Het gemeentebestuur van Medellin heeft echter niet alleen oog voor de rijken als het gaat om gebiedsontwikkeling. In 2013 versloeg het New York in de verkiezing van meest innovatieve stad ter wereld, dankzij de vooruitstrevende manier om arme en rijke wijken met elkaar te verbinden. Hoe dat in in de praktijk werkt, merk je als je vanuit El Poblado de metro pakt. Bij de halte Acevedo gaat er een kabelbaan de heuvels in naar het natuurgebied Parque Arvi. Terwijl je de 1.100 meter hoogteverschil overbrugt, scheer je over achterstandswijken. De kabelbaan heeft diverse haltes midden in die wijken, wat de plaatselijke bevolking een meer dan goede verbinding met de voorzieningen in de stad biedt. Al hoeven ze voor de hypermoderne bibliotheek de heuvels niet af, want die is om geletterdheid te stimuleren in hun midden gebouwd.

Meer weten over Colombia?

Bestel The Big Black Book #19 hier.

Tekst Jens Holierhoek Beeld Lure Media Group, lurecityguide.com

Liever op je tablet lezen?

De digitale editie van The Big Black Book #19 bestel je hier (geschikt voor iOS en Android).

Share |