De Domicaanse Republiek: Zino's paradijs

16 oktober 2015 16:07
Als Joods jongetje vluchtte Zino Davidoff uit Rusland. Om vervolgens, in de Dominicaanse Republiek, een geweldig sigarenmerk te produceren. Gevolgd door een inmiddels legendarisch imperium, inclusief horloges, stropdassen, lederwaren, pennen, parfums en cognac.
Boven de beroemde Cibao-vallei in het noorden van de Dominicaanse Republiek komt de zon op. Hendrik Kelner heeft op deze vroege morgen zijn eerste sigaar al opgestoken en kijkt tevreden over zijn velden met duizenden enorme tabaksbladeren. Samen met zijn zoon Klaas Pieter beoordeelt hij de bladeren regelmatig op kwaliteit. Tabaksbladeren die na een aantal jaren tot een fantastisch ambachtelijk product zijn verwerkt: de Davidoff-sigaar. Het is bijzonder om op deze plek een Nederlander tegen te komen die eigenaar is van diverse grote plantages. Als zoon van een Amsterdamse tabakshandelaar werd hij in 1945 op dit eiland spreekwoordelijk geboren in een wieg van tabaksbladeren. Zijn vader, werkzaam bij de tabaksfirma Koch & Scheltema in Amsterdam, was rond 1920 naar de Dominicaanse Republiek vertrokken om daar kennis en ervaring op te doen, maar overleed al op jonge leeftijd. Gelukkig had Hendrik inmiddels de kunst van het cultiveren van tabak onder knie gekregen. Hij nam de sigaar van zijn vader over en startte zijn eigen bedrijf in Santiago de los Caballeros, de sigarenhoofdstad van het eiland. Ook nog eens geholpen door zijn welgestelde schoonvader, die veel land bezat, waardoor hij over vruchtbare grond kon beschikken voor zijn tabaksproductie.

Meer weten of de Dominicaanse republiek?

Bestel The Big Black Book #18 hier.

Liever op je tablet lezen?

De digitale editie van The Big Black Book #17 bestel je hier (geschikt voor iOS en Android).


VOOR WIE NIET VAN SIGAREN HOUDT

Toegegeven, niet zo gek veel Nederlanders zullen speciaal het vliegtuig pakken naar de Dominicaanse Republiek om een Davidoff aan te schaffen. Hoeft ook niet. Er zijn nog wat goede redenen om het eiland te bezoeken, zeker in de wintermaanden. Zoals geweldige (en nooit drukke) stranden, een gemiddelde wintertemperatuur van 25 graden, uiterst fraaie landschappen, oude, koloniale steden en stadjes, en honderden hotels – van all-inclusives tot zeer exclusieve.


Vluchten

Vanaf Schiphol kun je zowel naar de hoofdstad Santo Domingo (gesticht in 1496 door Bartholomeus Columbus, jawel, de broer van) als naar Punta Cana (omringd door tientallen all-inclusives) vliegen. De reistijd is zeven à acht uur.

Wat te doen

Van ons mag je natuurlijk snorkelen en zwemmen en paardrijden en golfen op of nabij je all-inclusive of exclusieve hotel. Beetje jammer wel. Want steden als Santo Domingo en Santiago zijn niet alleen eeuwenoud en mooi, ze zijn tevens volop voorzien van winkels, winkeltjes en heel goede restaurants. Extra aanbevolen het Museo Bellapart, beschouwd als het beste museum in het Caribische gebied, vol lokale, moderne kunst. Nog meer lokale kunst: in het stadje Altos de Chavón, thuishaven van honderden kunstenaars. En als je walvissen wilt zien, dan kan dat, vooral in de wintermaanden, op het schiereiland Samaná – sowieso een indrukwekkende plek, voorzien van de allermooiste stranden van het eiland.

Waar te verblijven

Bijna alle all-inclusives liggen of pal aan een strand of heel dicht bij een strand. Slechte all-inclusives zijn er nog niet gesignaleerd (en, best prettig, Russische gasten ook niet). Maar voor wie van elegantie en smaak houdt: in het oude centrum Santo Domingo ligt Hostal Nicolás Nader, gevestigd in een zestiendeeeuws paleis. Op het schiereiland Samaná vind je het rustieke, fraaie hotel Villa Serena; met een kano kun je naar het eilandje even verderop. En voor de surfers, op hetzelfde schiereiland: Hotel Bahia Las Ballenas is een paradijsje op zich, voorzien van eigen strand.
Share |