Veertig uur per paar maatschoenen

28 oktober 2016 13:11
Een man met smaak heeft tenminste één paar maatschoenen in de kast. En daarvoor hoef je niet naar Italië of Engeland. Big Black Book zet de beste maatschoenenmakers van Nederland op een rij.
Duyf
*Haarlem
*Bart Duivenvoorden en Eelco Mobron
*Sinds 2009
*Vanaf €1450
Deze schoenmaker in het hart van Haarlem is het resultaat van een uit de hand gelopen passie voor schoenen, in combinatie met vakkennis. Duyf werd in 2009 opgericht door Bart Duivenvoorden, bij wie het schoenmaken in het bloed zit: hij leerde het vak van zijn opa. Hij runt de zaak samen met Eelco Mobron. Volgens Duivenvoorden is de kwaliteit van de meeste confectieschoenen slecht; Duyfs handgemaakte schoenen kunnen makkelijk vijftien jaar mee. Het grote voordeel van de handgemaakte schoen: alles is mogelijk. Ook exotisch leer zoals struisvogel, krokodil of rog. Zoals bij de meeste maatschoonmakers worden de leesten van klanten bewaard voor onderhoud of nabestellingen.

Greve
*Waalwijk
*Jos Jan Greve
*Sinds 1898
*Vanaf €700
Greve staat onder leiding van inmiddels de vierde generatie. De oudste schoenmaker van Nederland leidt zijn eigen schoenmakers op volgens de Greve-traditie: iedere schoen wordt gemaakt met intensief handwerk. Ultiem comfort en oog voor detail zijn cruciaal. Momenteel heeft Greve twee schoenmakers in dienst met gezamenlijk meer dan dertig jaar ervaring, plus een schoenmaker voor het kleuren van het leer. Het bedrijf staat vooral bekend om zijn brogues en mocassins. Het atelier is gevestigd in Waalwijk, waar de voet wordt opgemeten en een bestaande leest wordt bewerkt. Greve werkt voornamelijk met kalfsleer uit de Alpen. Er is keuze uit zeven modellen, wat een Greve – samen met het gebruik van bestaande leesten – goedkoper maakt dan de gemiddelde maatschoen.

Nils Kalf
*Amsterdam
*Nils Kalf en Jelske Peterson
*Sinds 1987
*Vanaf €800
Nils Kalf begon in 1987 voor zichzelf als schoenmaker. Zijn werkplaats runt hij midden in de Amsterdamse Jordaan, samen met Jelske Peterson. Klanten hebben twee mogelijkheden: bespoke en made to measure. Bij bespoke worden de voeten opgemeten en wordt een leest gemaakt. Twee tot drie maanden later is de schoen gereed. Daarnaast kan gewerkt worden met een bestaande leest. Dit proces is minder precies maar sneller en goedkoper. Er zijn twaalf standaardmodellen beschikbaar – van klassieke schoen tot laars – maar je kunt natuurlijk ook zelf een model aandragen. Of dat nou klassieke kalfslederen veterschoenen zijn of alligator loafers.

Il Maestro
*Gouda
*Mischa Bergshoeff
*Sinds 1946
*Vanaf €1900
Il Maestro in Gouda is de schoenmakerij van Mischa Bergshoeff, wiens familie al sinds 1946 in het vak zit. ‘Wie eenmaal een perfect passend, handgemaakt paar schoenen heeft, wil nooit meer anders’, aldus Mischa. Het maatschoenmaken is een langdurig proces; het kost zo’n veertig uur om een paar te maken – de twee passessies van een uur niet meegerekend. Per jaar maakt hij ongeveer vijftig paar maatschoenen. Daar is hij behoorlijk bedreven in: Bergshoeff werd vier keer uitgeroepen tot beste maatschoenmaker van de Benelux en tweemaal tot beste van Europa.

Laurens van Venrooij
*Ansen
*Sinds 1977
*Vanaf €1750
Laurens van Venrooij is sinds 1977 al actief in de schoenenwereld. Een – naar eigen zeggen – uit de hand gelopen vakantiebaantje. Wie een Venrooij maatschoen wil, moet op zijn boerderij in Drenthe zijn. Daar meet hij niet alleen de voeten op, hij hoort de klant ook uit. ‘Om de perfecte schoen te maken, wil ik precies weten wat de wensen zijn.’ Veelgebruikt zijn kalfsleer en cordovan, maar iedere leersoort is mogelijk.

Berlioz
*Rotterdam
*Mauritz Vlot
*Sinds 1938
*Vanaf €1400
Mauritz Vlot is de eigenaar van Berlioz. Hij groeide op tussen de schoenen: hij woonde als kind boven de schoenmakerij die sinds 1938 in de familie is en leerde de fijne kneepjes van zijn grootvader. In zijn Kralingse schoenmakerij werken tien schoenmakers. Die voldoen aan al je wensen. Berlioz maakte voor een klant zelfs eens een paar krokodillenleren schoenen in de kleur van diens Bentley.

Terug naar home.
Share |