Timothy Oulton: het succes van een meubelmaker

03 mei 2016 14:26
Zijn naam is zijn merk – en zijn merk is wereldwijd een hit, van Dubai tot Dallas en van Hongkong tot, jawel, Amsterdam: Timothy Oulton. Ooit begonnen in de antiekzaak van zijn vader, nu de designer van tafels, kasten, lampen, alle voorzien van een kraakhelder stempel: de Britse vintage look.
Hij heeft zijn liefde voor ambachtelijkheid, voor objecten die met hart en ziel bedacht en gemaakt zijn, van huis uit meegekregen. Samen met zijn vader reed hij in een vrachtwagen heel Engeland af, op zoek naar de mooiste antieke spullen. Hij leerde hoe een handgemaakte kast in elkaar hoort te zitten, hoe je leer op de juiste manier bewerkt, waar op te letten bij zilveren bestek… “Antiek opkopen, opknappen en weer verkopen was geweldig om te doen en een geweldige leerschool”, zegt Timothy Oulton. “Maar ik miste de creativiteit: zélf spullen bedenken, ontwerpen.”


Klik op de foto's om te vergroten.

En dus werd Timothy Oulton niet de opvolger in het antiekbedrijf van zijn vader maar begon hij voor zichzelf. Met deze ambitie: interieurproducten ontwerpen gebaseerd op de klassieke Britse look & feel (robuust, beetje ruig, beetje excentriek soms en vooral, laten we dat misbruikte woord toch maar eens gebruiken; authentiek) gemengd met een moderne twist. “Ik leen ideeën uit het verleden maar ik maak ze modern en relevant.” Waarna er nog een andere ambitie bijkwam: die ontwerpen zo arrangeren in een Oulton-winkel dat een klant meteen het gevoel heeft dat hij het landhuis van een Britse Lord binnenwandelt, circa 1890. Ja, je moet ervan houden; en al gauw bleek dat veel mensen er gek op zijn – meer in het bijzonder mannen. “Wat wij maken heeft karakter, een ziel”, zegt Timothy Oulton. Ik ben gek op de materialen die ik gebruik, of het nu honderd jaar oud hout is uit een Engelse stokerij of Argentijns leer dat met de hand bewerkt wordt. Handgemaakt met liefde – dat is de essentie van wat wij maken, van onze bedrijfsvoering.’

MEER INSPIRATIE OPDOEN EN VERDER LEZEN?
Bestel The Big Black Book #19 hier.

LIEVER OP JE TABLET LEZEN?
De digitale editie van The Big Black Book #19 bestel je hier (geschikt voor iOS en Android).

Tekst: Hans Verstraaten
Share |