Acteur Victor Löw is gefascineerd door gekte

30 maart 2015 00:00
Waarom de rebelse gek Jack Nicholson een inspiratie was. Waarom een man die zijn moeder vilt hem zo aantrekt. Hoe het vaderschap zijn leven overhoop heeft gegooid. Acteur Victor Löw (52) over de dingen die zijn leven hebben verrijkt.


The Big Black Book #17 portreteert deze Nederlandse topacteur in haar nieuwste editie. Journalist Pieter Webeling sprak met hem over de liefde, het vaderschap en de eindigheid van het leven. 'Ik kom te veel mensen tegen met beelden van oude levens, met een besef van reïncarnatie. Zelfs in de wetenschap zijn ze inmiddels van mening dat tijd niet lineair is: heden, verleden en toekomst bestaan naast elkaar of door elkaar in het nu. Er is meer tussen hemel en aarde. Het is niet zo dat ik ‘geloof’ in Het Grote Licht waar je je allergelukkigste moment permanent beleeft zonder dat het saai wordt, maar ik ontkom gewoon niet langer aan de gedachte. Dood is niet dood. Nee joh, néé, dat gaat gewoon niet. Dat kan niet! Ik kan daar geen genoegen mee nemen. Het is echt te weinig, sorry.”

Liefde

“Alles draait om liefde. Alles. De rest is bijzaak. Dat is mijn voornaamste inzicht in de grote Waarom-Wij-Leven-vraag. Ik vind het dan interessant voor welke perceptie je kiest. Er is een extreem negatieve interpretatie: dan zie je het leven vanuit de wetten van de natuur, het recht van de sterkste, overleving. In menselijke termen vertaald: fascisme. Dat is een hard, kil universum met de dood als definitief einde. Liefde is eigenlijk een fremdkörper, een rebelse kracht die vanbuiten komt en tegen dat natuurprincipe ingaat. Zonder liefde is het leven in principe makkelijker, in elk geval minder pijnlijk. Want: wat heb je dan nog te verliezen?
De positieve interpretatie is het totale tegenovergestelde. Dat is de opvatting dat het leven, het universum, van liefde is gemaakt. Alles wat slecht en destructief is, wat kapot maakt, wat jou doet twijfelen aan jezelf, wat jou een onderdanig gevoel geeft, wat jou aanzet tot het kwetsen van anderen, alles is eigenlijk bedoeld om jou in de gelegenheid te stellen liefde te leven. In die positieve benadering zit het element leren. Je struikelt en staat weer op. Je maakt een ontwikkeling door, hopelijk, je begrijpt de waarde en de kracht van onvoorwaardelijke liefde. De vraag is dan: is de dood dan het einde? Anders snap ik dat leren niet. Wat is het nut van jezelf ontwikkelen als het toch definitief afgelopen is?”

Meer lezen?

Bestel The Big Black Book #17 hier.

Liever op je tablet lezen?

De digitale editie van The Big Black Book #17 bestel je hier (geschikt voor iOS en Android).

Tekst Pieter Webeling
Fotografie Hugo Thomassen
Styling Anne-Christine Hartman
Met dank aan Hotel Pulitzer

Terug naar Interview
Share |