Man man man

28 oktober 2014 00:00
Hoe kleedt hij zich, hoe is hij op het werk – en in de liefde? 3 vrouwen van buitenlandse komaf, wonend en werkend in Nederland, laten zich openhartig uit over de plus- en minpunten van de Nederlandse man.

CAITRÍONA RUSH (40)

BEROEP eigenaar van cross-cultural adviesbureau At Home Abroad
LAND VAN HERKOMST Ierland
IN NEDERLAND elf jaar
RELATIE woont samen met haar Nederlandse vriend, samen twee kinderen


"Net als in elke cultuur zijn er veel types Nederlandse mannen te onderscheiden. Ik heb een tijd in Groningen gewoond, dat is al een heel ander slag mensen dan in de Randstad. Mijn echtgenoot komt uit Limburg, daar zijn ze juist weer relaxter. Fijn aan de Nederlandse man vind ik dat het niet zulke macho’s zijn. Nederlandse mannen vinden het niet zo nodig om stoer te doen. Dat is in Ierland wel anders. Er zijn niet veel landen waar je een man strak in het pak op een vrouwenfiets met kinderzitje ziet stappen. Dat vind ik zo’n leuk gezicht.”

Werk

“De Nederlandse man hoeft niet zo plichtmatig tot laat in de avond over te werken. De meesten werken van negen tot vijf en kunnen daarna heel goed de knop omzetten. Met de work-life balans zit het bij hem dus wel goed als je het mij vraagt. In andere landen lijken mannen meer een bewijsdrang te hebben: toch nog even die grote order binnenslepen. Op professioneel gebied zou ik de Nederlandse man ook typeren als flexibel en open. Hij waardeert het als je initiatief toont, hij luistert. Een Nederlandse man als baas is zeker ‘de baas’, maar hij is niet doordrongen van hiërarchie. Je mag het bijvoorbeeld gewoon met hem oneens zijn. De Nederlander neemt zelf ook geen blad voor de mond. Hij zegt wat hij wil. Daar had ik in eerste instantie best moeite mee. Zo had ik ooit een voortgangsgesprek met een mannelijke manager. Hij was niet tevreden met een project waar ik aan gewerkt had, en wond daar geen doekjes om. Ik was er al van overtuigd dat ik mijn baan kwijt was, maar aan het eind van het gesprek vroeg hij heel vanzelfsprekend of ik mee ging lunchen. Niks aan de hand!”

Stijl

“In Nederland zijn er zeker mannen te vinden met stijl, maar bij ‘fashionable’ denk ik niet direct aan de Nederlandse man. Die is meer casual: liever een spijkerbroek met een hemd, geen stropdas. Persoonlijk vind ik een hemd beter passen bij een nette broek. De Nederlander kleedt zich een tikje ouderwets, hemden met streepjes bijvoorbeeld. Héél veel streepjes. Nette schoenen zie je ook regelmatig, maar dan wel vaak met maffe sokken. De gekleurde broeken zijn ook heel typisch, ben ik niet echt een voorstander van. Maar in Nederland is het vrij normaal dat mannen van alle leeftijden een gele, groene of rode pantalon aantrekken. Het maakt de Nederlandse man allemaal niet uit, hij draagt net wat hij zelf wil. Ik denk ook niet dat ze er heel bewust mee bezig zijn, of er veel geld aan uit geven. Een Nederlandse man hoeft niet gezien te worden, statussymbolen zijn voor hem niet zo belangrijk. Leuk, een duur horloge, maar het hoeft niet. Een Ierse man let daar iets meer op. Die wil dan toch graag die zelfreinigende barbecue – ook al regent het in Ierland altijd...”

Humor

“Als je nieuw bent in een land is de lokale humor vaak moeilijk te begrijpen. Nederlandse mannen kunnen best grappig zijn, maar dat komt er vaak pas uit als je ze iets beter kent. En in mijn ogen kan niets op tegen de Ierse humor. Dat plagerige van de Ieren, slagging, zal je bij een Nederlandse man niet snel tegenkomen. Die is voorzichtiger.”

Meer interviews met vrouwen lezen die zich uitlaten over de Nederlandse man? Koop The Big Black Book #16 hier.

Tekst Patrizia Arena
Fotografie Hugo Thomassen

Terug naar Interview

Share |