Huismannen

16 oktober 2015 17:12
Mannen met interessante banen en zo mogelijk nog coolere huizen. The Big Black Book kijkt binnen bij kunstenaar Selwyn Senatori.
Dat de kunstenaar die bekend is van kleurrijke schilderijen vol champagne, naakte vrouwen, wilde feesten, wereldse heren en la dolce vita in een keurige nieuwbouwstraat ‘ergens nabij Amsterdam’ woont, zou je opvallend kunnen noemen. Of paradoxaal. Toch is die tweeledigheid typisch Selwyn Senatori; koning van de stad en het nachtleven aan de ene kant, rustige vader van twee kinderen aan de andere. Hij vraagt: “Is het belangrijk waar ik woon? Mijn gezinssituatie is gescheiden van mijn werksituatie. Mijn atelier staat midden in de stad, mijn huis erbuiten. Voor de afwisseling. Je moet leven met tegenpolen, contrasten, anders wordt het eentonig. En ik moet die rust hebben. Ik zie dit huis als een vakantieoord; voortuintje, achtertuintje, buiten koffie drinken, op m’n gemak.”

Jeugdsentiment

Binnen zien we een verzameling van objecten en momenten uit het leven van de Italiaans-Nederlandse kunstenaar. “Van mijn jeugd tot nu, afgewisseld met een aantal tijdloze stijliconen, zoals mijn Eames Lounge Chair. In de loop der jaren heb ik objecten weggedaan die ik uiteindelijk toch minder mooi vond. Wat overblijft zijn de kwalitatief goede spullen.”Voor alles in Selwyns huis geldt dat hij er een gevoel bij moet hebben. “Kijk, neem dit Manhattan-stijl bureaulampje; helemaal niet zo duur, maar ik vind het geweldig. Daar heb ik heel lang naar gezocht en uiteindelijk vond ik ’m op Marktplaats. Dat lampje geeft me het gevoel dat ik met Gordon Gekko aan tafel zit in de film Wall Street. Die Eames-stoel zag ik al bij vrienden van mijn ouders in de jaren zeventig. Dat blijft je bij. Hij geeft me het gevoel dat ik bij een concert van Simon & Garfunkel zit, in Central Park in New York. En die percolator daar brengt me weer terug naar mijn jeugd in Italië. Het past misschien niet zo goed bij elkaar, maar samen vormen ze mijn verhaal.”

Weinig kunst

De kunstenaar heeft amper kunst aan de muur. Hij houdt niet van kunst, zegt hij. Wat er hangt: een foto van Patricia Steur, een niet afgemaakt schilderijtje van zijn overleden opa, “een rare polaroid van Araki, waarop een of andere geisha op de grond ligt die net is ‘klaargekomen’” en een schets van Selwyn zelf: “De billen van mijn meisje. Haar reet, ja, die hangt er, omdat ze heel mooie billen heeft.”

Het is wat mager voor een kunstenaar, zou je zeggen. Maar: “Ik vind heel weinig kunst mooi. En de dingen die ik mooi vind, iets van David Hockney ofzo, die kosten direct acht miljoen euro. Om nou een schilderij van acht miljoen in een doorzonwoning op te hangen… Ik houd van contrasten, maar dat is wat overdreven.”

Meer zien?

Meer foto's van Selwyn's huis vind je in The Big Black Book #18. We gingen ook op bezoek bij kunstkenner Sebastiaan van Kuijk, horecaondernemer Casper Reinders en fotograaf RVDA. Bestel The Big Black Book #18 hier.

Liever op je tablet lezen?

De digitale editie van The Big Black Book #18 bestel je hier (geschikt voor iOS en Android).
Share |