Landgoed kopen?

31 maart 2015 00:00
The Big Black Book bezocht dit prachtige landgoed in Regency-stijl.
Voor onze nieuwe fashionshoot togen wij naar het Zeeuwse Koudekerke. Daar staat een prachtig landgoed: Der Boede. Van de vele buitenplaatsen die het voormalig eiland Walcheren in haar roemruchte verleden rijk was, zijn er slechts enkele bewaard gebleven. Landgoed Der Boede is de oudste nog bestaande buitenplaats en oorspronkelijk gesticht omstreeks 1188. Het huidige Huis der Boede is gebouwd in Regency-stijl: een overgangsstijl tussen de Barok en Rococo. Voor ons een prachtige locatie om onze modetrends te fotograferen, maar hoe mooi zou het zijn om in zo'n landgoed te wonen.

GESCHIEDENIS

In de zeventiende eeuw stond Walcheren bekend als ‘de Tuyn van Zeeland’. Dit was grotendeels te danken aan de grote hoeveelheid landgoederen en buitenplaatsen die op het eiland te vinden waren: meer dan 110 waren er te tellen omstreeks 1750. In deze hoogtijdagen kon Der Boede (Van de Antwerpse architect en beeldhouwer Jan Peter Baurscheit de Jonge) met onder andere Westhove en Ter Hooghe worden gerekend tot de meest vooraanstaande buitenplaatsen van Walcheren. De meeste landgoederen en buitens op Walcheren zijn in de loop van de tijd weer afgebroken. Daarom zijn de nog resterende buitenplaatsen uit cultuurhistorisch en landschappelijk oogpunt zeer waardevol. De eerste vermelding van bewoning dateert al van rond 1360. Toen was er vermoedelijk sprake van een nederzetting, hoeve of adellijke woning. Tot 1930 bleef Der Boede bewoond. Na de tweede wereldoorlog waren alle gebouwen nodig voor de opvang van de Walcherse bevolking. Deze situatie luidde het begin in van de zorgfunctie die de buitenplaats Der Boede in de naoorlogse periode ging vervullen. In 1950 werd het landgoed aangekocht door een stichting die er tot 2005 een verpleegtehuis exploiteerde.

Kopen?

En het fijne nieuws: het prachtige landgoed is nog te koop: € 1.495.000,-. Onze collega's van Residence vertellen je er hier meer over.

Bekijk hieronder het indrukwekkende pand vanuit de lucht.
Terug naar Design
Share |