Het chauffeurloze tijdperk

28 oktober 2014 00:00
Ben je als chauffeur gek op sturen, scheuren, schakelen? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Binnenkort doet je auto dat allemaal voor je. Dat – en nog veel meer.
Het is een bekend filmpje op YouTube. De nagenoeg blinde Amerikaan Steve Mahan achter het stuur van een Toyota. Hij brengt onder meer een bezoekje aan de drive-through en aan de stomerij. Hoewel hij slechts 5% zicht heeft, manoeuvreert Steve feilloos. Hij wordt namelijk gereden door de self-driving car van Google. Een geheel autonome auto die zelf accelereert, remt, stuurt en de weg vindt.Sinds 2010 experimenteert de zoekmachinegigant op de openbare weg met zijn zelfrijdende auto. Inmiddels zijn de wegen in drie Amerikaanse staten uitgeroepen tot legaal testgebied. Waar we in de jaren tachtig nog wegdroomden bij superauto KITT uit de tv-serie Night Rider, is de zelfrijdende auto drie decennia later een feit. Van deze eerste testfase naar massale inzetbaarheid moeten nog veel obstakels worden overwonnen: vooral prijstechnisch en juridisch. Want wie heeft er schuld bij een aanrijding, de inzittende of de autofabrikant?

Maar de autonome auto lijkt onstuitbaar. Onderzoeksbureau Navigant Research voorspelt dat in 2035 liefst driekwart van de auto’s zelfsturend is. Om dat aantal te bereiken, zouden in 2020 de eerste autonoom rijdende auto’s verkocht moeten worden. Dat is over ruim vijf jaar! En waarom ook niet? De techniek is er al. De auto-industrie is achter de schermen minstens zo ver als de branchevreemde concurrent Google. Op een gemiddelde Ford zit al een geavanceerde parkeerpiloot waarmee de auto zelf inparkeert. Alleen het remmen behoort nog tot de taak van de bestuurder. Radargestuurde cruisecontrol is een ander voorbeeld van hoe autonoom rijden al is doorgedrongen tot onze bolides. De auto rijdt de vaste snelheid ingegeven in de cruisecontrol, maar remt automatisch af als de voorligger dat ook doet. Is de weg weer vrij? Dan zet het systeem de vaart er weer in. Dat is ideaal filerijden.

Het hele verhaal lezen over het autorijden van de toekomst? Koop The Big Black Book #16 hier.

Tekst Jens Holierhoek

Terug naar Drive
Share |